Knoglesundhed

Foredrag v. Kirsten Bak Hansen
Lørdag kl. 11.00 – 11.45 i lokalet Broen på 1. sal

Har du svage knogler?

Hver 3. kvinde og hver 6. mand over 50 år har svage knogler. Er du en af dem? Eller måske har du svage knogler uden at vide det?

Mange ældre er derfor bange for at falde, med god grund, idet forskningen har vist, at får en ældre person først et hoftebrud, begynder det at gå ned af bakke med helbredet. Så kommer den ene skavank efter den anden.

Årsagen til svage knoglerHvad er årsagen til, at så mange lider af svage knogler, idet vi jo fra barnsben af, har stærke og elastiske knogler?De officielle sundhedsmyndigheder mener og anbefaler, at ældre skal tage store mængder tilskud af calcium, fordi de mener, at årsagen til svage knogler skyldes mangel på D vitamin og Calcium.Dette er også en af årsagerne. Dog, selvom du indtager store mængder af calcium, så er det IKKE ensbetydende med, at du får stærke knogler, idet mineralstoffet magnesium er en afgørende faktor.

Magnesiums betydning for optagelsen af calciumFår du ikke tilstrækkelig med magnesium, kan du nemlig ikke optage alt det calcium du får hverken gennem kosten eller som tilskud. Er dit tilskud uorganisk calcium, (carbonat) går det helt galt med optageligheden.Alle vores mineraler skal vi have fra planter, og ikke direkte fra jorden. Det er sund fornuft. Planten står i jorden, optager mineraler fra jorden og vi spiser planterne, som indeholder organiske mineraler (citrat). Disse kan vi optage.Problemet er blot, at ifølge forskerne var det daglige indtag af magnesium fra kosten for ca. 100 år siden 1250 mg i gennemsnit for en voksen person. I dag er det UNDER 250 mg. Da magnesium optages i tyndtarmen, er det kun ca. 30-50 % som optages. Spises magnesium som tilskud som f.eks. magnesiumoxid, absorberes dette i meget begrænset omfang.Referenceværdierne for magnesium er 300 mg for voksne, hvilket som alle øvrige vitaminer og mineraler er for lavt sat i forhold til de optimale anbefalinger som er mellem 500 – 800 mg/dag.

Hvad betyder det for dig? Får du ikke tilstrækkelig med magnesium, kan du ikke optage calcium og det giver svage knogler. Derfor er de officielle anbefalinger, hvor du skal spise kalktilskud (uorganisk – carbonat) samt D vitamin, ikke effektiv i forhold til at få stærke knogler. Tværtimod, når du ikke kan optage al den kalk du spiser, kan dette sætte sig som forkalkninger i blodårerne med deraf fatale konsekvenser i forhold til blodomløbet.Selvom du har fået målt dit magnesiumindhold i blodet, kan du sagtens være i underskud af magnesium, idet det kun er 1% af kroppens magnesium som findes i blodet.

Hvordan får du stærke knogler?For at starte opbygningen af knoglestrukturen i stedet for fortsat en nedbrydning, er det vigtigt at du indtager de organiske mineraler, calcium- og magnesium citrat sammen med D vitamin i det rette forhold. Dette findes i produktet Cal+, som bla. den tidligere radiolæge Carsten Vagn Hansen var vildt begejstret for, da jeg præsenterede dette produkt for ham i 2011. Desuden er det vigtig at du også får kollagen 2, idet knoglerne indeholder ca 30 % kollagen, og kollagen er ligesom mørtel i et murstens hus. Det binder murstenene sammen. Kollagen skal dog være i en form, som kroppen kan optage, hvilket ikke sker hvis det er kollagen i pille form og de fleste kollagenprodukter i pulver er kollagen til huden, kollagen 1 og 3.

Kirsten Bak Hansen

Jeg er uddannet proffessions bachelor i human ernæring og har de sidste snart 14 år haft Sundhedsshoppen, hvor jeg gennem vejledning, rådgivning samt anbefaling af hvilke letoptagelige kosttilskud du kan få gavn af, hjulpet mange tusinde personer til et bedre helbred og en bedre livskvalitet.

Det hele startede ved mig selv for godt 14 år siden, hvor mit helbred skrantede og jeg fik konstateret osteopani samt mange andre skavanker. Jeg blev i 2009 introduceret for nogle letoptagelige tyske kosttilskudsprodukter, som jeg begyndte at spise – og efter knap 2 år fik jeg en ny knoglescanning, der viste at jeg havde opbygget min knogler. Den erfaring vil jeg gerne videregive til dig – samt mange, mange andre gode erfaringer med disse kosttilskud.